Noord-Hollandse kaas
VAN WERELDKLASSE
De Noord-Hollandse kaas die door Lutjewinkel Kaasmakerij wordt gemaakt behoort tot de absolute wereldtop. Zo
werd een van de Meesterhand kazen begin 2020 tijdens de grootste kaaskeuring van Amerika nog uitgeroepen tot
één van de drie beste kazen ter wereld!
De ambachtelijke kaasmakers van Lutjeswinkel
Vandaag de dag is Lutjewinkel een professionele kaasmakerij en is het bedrijf vooral bekend om zijn Noord-Hollandse
Gouda kaas die gemaakt wordt van weidemelk van koeien in Noord-Holland. Omdat de Noord-Hollandse weiden eeuwen
geleden nog binnenzee waren, bevat de grond een unieke samenstelling, waardoor de weidemelk van nature vol en
romig is. De kaas onderscheidt zich door een extra rijke en volle smaak en is door de Europese Unie in 1996 bekroond met
het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).
Van dagfabriek naar coöperatie
In Lutjewinkel neemt veehouder Blaauboer het initiatief om het anders aan te pakken. Tijdens een excursie naar
Friesland doet hij het idee voor een moderne coöperatieve fabriek op en legt het voor aan andere boeren in de omgeving
van Lutjewinkel. De fabrieksmatige verwerking van hun melk zal niet alleen betere producten leveren, maar ook voor
een hogere opbrengst van de melk zorgen. In 1916 besluiten 193 boeren om 8 dagfabrieken te verruilen voor de grote
‘Coöperatieve Zuivelfabriek West-Friesland’. Het aantal leden-melkveehouders nam in de loop van de vorige eeuw toe, er
volgde een vijftal fusies en vanaf 2008 maakt de kaasfabriek Lutjewinkel onderdeel uit van FrieslandCampina.